» Tillbaka

Ale Carr

Att växa upp i familjen Carr är som att trilla ner i en folkmusikgryta som spädbarn. En så spelglad miljö ger lätt ett barn en stadig grund i både musikalitet och uttryck.

Idag har Ale Carr vuxit upp till en fullfjädrad musiker, och är känd som en oerhört skicklig citternspelare, lyhörd ensemblemusiker, multiinstrumentalist, och dessutom en ovanligt begåvad kompositör.

Ale har studerat svensk folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för bland annat Roger Tallroth och Sven Ahlbäck, och spelar utöver familjekonstellationerna med band som Basco, Chokladfabriken, Dreamers Circus, Filip Jers och Esko Järvelä.

Ale blev riksspelman på fiol som nybliven 19-åring 2008 med låtar från Skåne. Han har spelat över hela Sverige, i Belgien, Polen, Danmark, Tyskland och Ungern, och dessutom vunnit första pris i den nationella musiktävlingen Musik Direkt två gånger, den ena tillsammans med systern Elna. 2017 blev han världsmästare på Träskofiol.

Ale har meriter såsom solist med Lyngby-Taarbeck Symfoniorkester, solist med DR Big Band, framträdande på fullsatt Sydney Opera House som sändes i bl.a. dansk TV med 600 000 tittare, officiell showcase på Classical:NEXT, Duo med Esko Järvelä, Duo med Filip Jers. Ale har vunnit 5 priser vid den danska motsvarigheten till folk-och världsmusikgalan. Han är en fantastisk musiker, arrangör och kompositör som idag utan tvivel hör till våra mest spännande och uppmärksammade.

Ale har gett ut flera skivor med sina grupper Basco, och Dreamers´Circus. De senaste CD av dansk-svenska Dreamers' Circus har blivit både veckans CD på danska P2 och utnämnts till årets bästa folkmusik-CD på Danish Music Award 2015. En ytterst välslipad CD som har hyllats av kritiker runtom i världen som en av nordens bästa folkmusikskivor 2015.

Detta visste du inte om Ale:

Han är blixtsnabb på i käppadans, har en hylla med schackpriser, fick en dotter vid namn Tuvalie 2009 och en dotter 2011 Annea, en son Casper 2013 samt en dotter Malva 2016 valde mellan att ägna sitt liv åt musik eller matematik i tonåren, har haft en kycklinggul EPA-traktor, kan vifta med ett öra i taget, hans namn är egentligen Ale Bale Päron.